Groene lening: de beste optie

 

In een recente uitzending van Radar werd aandacht besteed aan het leasen van zonnepanelen. De uitzending kwam tot de conclusie dat leasen een duurder alternatief is dan het kopen van zonnepanelen.

Deze conclusie is op zich juist, maar er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat de uitzending zich voornamelijk richtte op leasecontracten met een looptijd van 10 jaar. Bij deze contracten is de maandelijkse leasesom inderdaad hoger dan de maandelijkse aflossing van een groene lening.

Leasen is altijd duurder dan kopen, omdat je bij leasen niet alleen de aanschafprijs van het product betaalt, maar ook de rente, afschrijving en verzekering. Dit betekent dat je over een langere periode meer geld kwijt bent dan wanneer je het product direct koopt.

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een lening die wordt gebruikt voor een duurzame investering, zoals zonnepanelen. De rente op een groene lening is vaak lager dan de rente op een gewone lening. Dit komt omdat de overheid groene leningen wil stimuleren.

Waarom is een groene lening de beste optie?

Een groene lening is de beste optie voor mensen die zonnepanelen willen kopen, maar niet de mogelijkheid hebben om het volledige bedrag in één keer te betalen.

De belangrijkste redenen voor deze keuze zijn:

  • Lagere rente: De rente op een groene lening is vaak lager dan de rente op een gewone lening. Dit betekent dat je minder rente betaalt over je lening.
  • Aftrekbare kosten: De rente op een groene lening is aftrekbaar van de belasting. Dit betekent dat je een deel van de rente terugkrijgt van de Belastingdienst.
  • Groene investering: Je investeert in duurzame energie. Dit is goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Aandachtspunten

Wees alert op zowel onbetrouwbare partijen die groene leningen verstrekken als op aanbieders van zonnestroominstallaties die woekerprijzen hanteren. Lees reviews, vergelijk meerdere aanbieders en vraag indien mogelijk om offertes voor je een keuze maakt. Het is belangrijk om te weten dat sommige aanbieders, waaronder die welke zijn genoemd in het Radar-artikel, de prijzen van zonnestroominstallaties 4 tot 5 keer over de kop kunnen gooien. Door zorgvuldig onderzoek te doen, kun je jezelf behoeden voor dergelijke praktijken.

Conclusie

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor iedereen die wil besparen op zijn energierekening en bijdraagt aan een duurzamere wereld. Leasen is een optie, maar het is op de lange termijn duurder dan kopen.

Mijn aanbeveling is om zonnepanelen aan te schaffen!