Een zonnepaneel zoals die van ons bestaat uit 60 zonnecellen en heeft een afmeting van 165 x 99.2 x 4 cm.
Deze zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium en dat silicium bestaat uit twee lagen.
Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen.

Dus zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit.
Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen ( fotonen zijn een vorm van elektromagnetische straling) in de zonnecellen een spanning
ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie.
Daarom heten zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen (Grieks photos: licht, en volt naar de eenheid van elektrische spanning).

Enkele fabels over zonnepanelen

zonnepanelen werken alleen efficiënt in zonnige landen?

Een veelgemaakte fout is dat veel mensen denken dat zonnepanelen werken op zonlicht in plaats van licht. Het feit is dat overal waar sprake is van daglicht, zonnepanelen toepasbaar zijn. Niet voor niets is Duitsland het land met de meeste zonnepanelen, en in vergelijking met Nederland heeft Duitsland gemiddeld hetzelfde aantal zonuren. Uiteraard zorgen zonnige weersomstandigheden wel voor een relatief hogere opbrengst, maar ook andere factoren dragen bij aan het rendement van de zonnepanelen, zoals: de kwaliteit van de panelen en de omvormer, de ligging van de panelen, de opstelling van de panelen en de hoeveelheid zonnepanelen. Laat u hierover door ons adviseren.

zonnepanelen zijn niet duurzaam, de productie kost veel energie

Wist u dat de energie terugverdientijd van een zonnepaneel slechts 1 tot 2 jaar is? In die tijd wekt het zonnepaneel dus al meer energie op dan het kostte om te produceren. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, welke van Silicium worden gemaakt. Silicium zit in zand en is daarom een natuurlijk element. Uiteraard kost de verwerking van zand tot silicium wel energie, maar dit verdient zich uiteindelijk weer terug.

zonnepanelen zijn duur

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen drie jaar bijna gehalveerd en er komen steeds betere technieken die ervoor zorgen dat zonnepanelen steeds goedkoper zijn in de aanschaf. Uiteraard blijft de aanschaf van zonnepanelen een grote investering. Echter, door de steeds hoger wordende kwaliteit en de lagere prijs van de zonnepanelen is de terugverdientijd van zonnepanelen tegenwoordig nog maar gemiddeld 6 jaar. Daarnaast zijn zonnepanelen een duurzame investering. Investeren in zonnepanelen is al enige tijd aantrekkelijker dan geld op de bank zetten. Ook kunt u uw investering nog aantrekkelijker maken door gebruik te maken van eventuele subsidies en de mogelijkheid voor particulieren voor het terugvorderen van de BTW.

zonnepanelen zijn lelijk

Zonnepanelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen worden ze effectiever en goedkoper, vandaag de dag worden zonnepanelen steeds esthetischer. Een mooi voorbeeld daarvan zijn dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn egaal zwart en in vergelijking met reguliere zonnepanelen een stuk minder opvallend. Uiteraard: smaken verschillen, niet iedereen vindt zonnepanelen op een dak mooi. Maar met de nieuwe ontwikkelingen zullen zonnepanelen steeds onopvallender worden