In dit artikel geven wij u tips over het onderhoud van uw zonnepanelen. Door te klikken op één van de onderwerpen krijgt u meer informatie.

Hier is helaas geen universeel schoonmaakschema voor te maken, het hangt van een aantal factoren af hoe vaak zonnepanelen schoongemaakt moeten worden.

  • Een belangrijke factor zijn de weersomstandigheden. Zandige wind, neerslag, stuifmeel of zelfs sneeuw zorgen ervoor dat uw panelen eerder vies worden dan een zonnige periode met weinig wind.
  • De locatie van uw woning is ook een factor, woont u in de buurt van een boomrijke of stedelijke omgeving kunt u meer last hebben van stuifmeel, smog of ander vuil. Zelf de richting waarin de panelen geplaatst zijn is van belang. Zo kunnen naar het noorden gerichte zonnepanelen wel tot vier keer per jaar een schoonmaakbeurt nodig hebben, terwijl het schoonmaken van zonnepanelen op het zuiden al met één keer in de 36 maanden voldoende kan zijn.
  • Vogelpoep kan er zomaar voor zorgen dat één of meerdere van uw panelen minder goed presteren, het is daarom verstandig de app van uw panelen regelmatig in de gaten te houden zodat u de onderlinge prestaties van de panelen goed kunt monitoren.

Wij raden u daarom aan minimaal één keer per jaar uw zonnepanelen schoon te maken om een optimaal rendement van uw panelen te garanderen. Het loont uw panelen vaker, bijvoorbeeld eens per kwartaal, te bekijken en schoon te maken wanneer u ziet dat de panelen vies geworden zijn.

Wij adviseren uw zonnepanelen te reinigen aan het begin van de lente. Dit is het moment dat de zon meer en feller gaat schijnen, de ideale kans uw panelen optimaal te laten profiteren van deze tijd.

De kans dat water op uw panelen opdroogt en vlekken achterlaat is in de middag het hoogst, wij adviseren u dan ook uw panelen vroeg in de ochtend of laat op de dag schoon te maken.

Zonnepanelen schoonmaken kunt u het beste doen met zogenaamd osmose water. Dat is gedemineraliseerd water. Met andere woorden: het is puur water, ontdaan van mineralen als kalk en zouten.

Met het gebruik van osmose water zorgt u ervoor dat na het schoonmaken van de zonnepanelen geen kalkvlekken ontstaan. Wanneer u niet beschikt over osmose water kunt u ook regenwater of kraanwater gebruiken. Let dan wel op dat er kalk in het water zit en witte vlekken kunnen ontstaan als het water opdroogt.

  • als eerste kijkt u of er geen grote takken of stapels bladeren op uw panelen liggen, verwijder deze voor u verder gaat
  • Spuit uw panelen voorzichtig af met een zachte straal, hierdoor spoelt het meeste vuil van uw panelen zonder dat u contact maakt met de panelen. Gebruik NOOIT een harde straal van een hogedrukreiniger, dit kan ervoor zorgen dat vocht in de panelen terecht komt en defecte ontstaan.
  • Borstel het vuil voorzichtig van uw panelen met een zachte borstel. Er zijn speciale borstels op een uitschuifbare steel te verkrijgen voor het schoonmaken van uw panelen. gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen, enkel water
  • Spuit nogmaals uw panelen af met een zachte waterstraal.

Klik hier om terug te keren naar de kennisbank.