Salderen is een regeling die huishoudens en bedrijven stimuleert om te investeren in zonnepanelen. Met deze regeling kun je de elektriciteit die je zelf opwekt, maar niet verbruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt vervolgens verrekend met de stroom die je op een later moment van het net afneemt, waardoor je energierekening lager uitvalt.

Hoe werkt het?

Stel dat je in de zomer meer elektriciteit opwekt dan je nodig hebt. Deze overtollige elektriciteit lever je terug aan het elektriciteitsnet. In de winter, wanneer de zonnepanelen minder opleveren, neem je elektriciteit af van het net. Dankzij de salderingsregeling kun je de stroom die je in de winter van het net afneemt, compenseren met de stroom die je in de zomer aan het net hebt teruggeleverd.

Bijvoorbeeld: je hebt in de zomer 4000 kWh opgewekt en in totaal in het jaar 3500 kWh verbruikt. Van de 4000 kWh die je hebt opgewekt, heb je 500 kWh aan het net teruggeleverd. In de winter neem je 350 kWh van het net af. Dankzij de salderingsregeling worden deze 350 kWh verrekend met de 500 kWh die je eerder hebt teruggeleverd. Je ontvangt een vergoeding voor de resterende 150 kWh, maar deze vergoeding is meestal lager dan de prijs die je betaalt voor het afnemen van elektriciteit.

Financiële Voordelen

Het grote voordeel van salderen is dat de prijs die je krijgt voor je teruggeleverde stroom gelijk is aan de prijs die je betaalt voor het afnemen van stroom, inclusief belastingen en heffingen. Dit maakt het financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

Toekomst van Salderen

Het is altijd goed om de politieke ontwikkelingen rondom de salderingsregeling in de gaten te houden. De regelgeving kan veranderen, en dit kan invloed hebben op het rendement van je investering in zonnepanelen.

Conclusie

Salderen maakt het financieel aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen door de opgewekte en verbruikte elektriciteit met elkaar te verrekenen. Hierdoor kun je effectief besparen op je energierekening. Voor de meest actuele informatie is het raadzaam om de officiële bronnen en updates van de overheid te volgen.

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het verduurzamen van uw woning of bedrijf? Zet vandaag nog de stap naar een groenere toekomst met Ecomy Solar. Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe u kunt besparen op uw energierekening terwijl u bijdraagt aan een beter milieu. Ons team van experts staat klaar om u te helpen met persoonlijk advies en topkwaliteit installaties, waar ook in Nederland.