Het lijkt tegenstrijdig: je hebt zonnepanelen geïnstalleerd om optimaal gebruik te maken van zonnige dagen, maar juist op die momenten ervaar je dat het systeem uitvalt. Waarom gebeurt dit? Een belangrijke factor is de omvormer van het zonnestroomsysteem, die kan uitschakelen bij een te hoge netspanning. In dit artikel leggen we uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Wat doet een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van elk zonnestroomsysteem. Deze zet de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen opwekken om in wisselstroom (AC), zodat het gebruikt kan worden in je huis of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Te hoge netspanning: wat is het probleem?

In Nederland is de standaard netspanning 230 volt. Echter, de spanning kan fluctueren door verschillende oorzaken, waaronder de toename van decentrale energieopwekking zoals zonnepanelen. Wanneer veel zonnepanelen op een zonnige dag energie opwekken, kan dit leiden tot een verhoogde spanning op het lokale elektriciteitsnet.

Waarom schakelt de omvormer uit?

Een omvormer is ontworpen om uit te schakelen bij een te hoge netspanning om zowel het elektriciteitsnet als het zonnestroomsysteem zelf te beschermen. Een te hoge spanning kan namelijk schade toebrengen aan elektrische apparaten en kan bovendien het elektriciteitsnet destabiliseren.

Wat kan je eraan doen?

Netbeheerder informeren: Een stappenplan

  1. Identificeer je netbeheerder: In Nederland zijn er verschillende netbeheerders actief. Zoek uit wie je lokale netbeheerder is. Dit staat vaak vermeld op je energierekening.
  2. Bereid de gegevens voor: Verzamel alle relevante informatie zoals de locatie van de installatie, het merk en type omvormer, en eventuele foutcodes die de omvormer heeft weergegeven.
  3. Neem contact op: Contacteer je netbeheerder via de aangegeven kanalen, dit kan vaak via telefoon of e-mail. Leg de situatie uit en verstrek de verzamelde informatie.
  4. Volg de instructies: De netbeheerder zal mogelijk meer informatie nodig hebben of zelfs een inspectie willen uitvoeren. Volg alle gegeven instructies nauwkeurig op.
  5. Houd communicatie open: Hou contact met je netbeheerder tot de kwestie is opgelost. Dit kan belangrijk zijn voor toekomstige incidenten.

Energieopslag: Een mogelijke oplossing

Batterijsystemen kunnen overtollige energie opslaan om deze later te gebruiken. Dit helpt de belasting op het net te verminderen en voorkomt dat je omvormer uitschakelt vanwege een te hoge netspanning.

Conclusie

Het uitvallen van je zonnestroomsysteem op zonnige dagen is vervelend, maar het is een beveiligingsmechanisme om schade aan apparaten en het net te voorkomen. Door het volgen van bovenstaand stappenplan kun je effectief communiceren met je netbeheerder om het probleem op te lossen.