Polykristallijn paneel

Monokristallijn paneel

Monokristallijn en Polykristallijn zonnepalen, ook wel MONO en POLY-panelen genoemd zijn de twee meest gebruikte type zonnepanelen. Beide panelen zijn vergaard uit siliciumzand, het verschil zit in het productieproces.

Mono Poly Paneel
  • Poly panelen: Meerdere fragmenten silicium worden gesmolten tot zonnecellen. Deze productiewijze resulteert in zonnecellen met een kenmerkende blauwe kleur. Ook zijn de moleculen niet geordend wat zorgt voor een hogere weerstand in de cellen.
  • Mono panelen: Siliciumzand wordt gesmolten in mallen waar vervolgens dunne plakken (zonnecellen uit worden gesneden. Hierdoor bestaat de zonnecel uit één silicium kristal waarbij de moleculen netjes geordend zijn. Dit zorgt voor minder weerstand binnen de cellen en een effe donkerblauw/ zwart uiterlijk.

De verschillen

Prijs

De prijs van MONO-panelen is iets prijziger vergeleken met POLY-panelen. Dit is te verklaren doordat het productieproces van MONO-panelen complexer en langer is.

Efficiëntie

Beide type panelen zijn vergaard uit hoogwaardig siliciumzand, echter het productieproces zorgt voor kleine verschillen in efficiëntie. Doordat de moleculen in de MONO-panelen beter geordend zijn vergeleken met POLY-panelen zorgt dit voor een lagere weerstand. Hierdoor zijn de prestaties van MONO-panelen beter, uitstekend geschikt voor daken met een kleiner oppervlak

Levensduur

De levensduur van beide type panelen is erg hoog, echter zijn MONO-panelen net iets steviger. Hierdoor is de product garantie van MONO-panelen vaak langer dan POLY-panelen.

Temperatuur Coëfficiënt

De opbrengst van zonnepanelen word gemeten onder standaard test condities (STC’s), één van deze condities is een temperatuur van 25°C. Wanneer een zonnepaneel warm wordt verliest het een deel van zijn efficiëntie, deze temperatuur coëfficiënt word uitgedrukt in een percentage vermogensverlies bij een stijging van één graden Celsius ( %/°C ). MONO-panelen bezitten een betere temperatuur coëfficiënt wat lijdt tot hogere prestaties op zonnige en zomerse dagen.

Uiterlijk

MONO-panelen hebben een donkerblauw tot zwart uiterlijk vergeleken met het blauwe uiterlijk van POLY-panelen. Het is een kwestie van smaak welk paneel uw voorkeur heeft. Het is echter zo dat vele de donkere tot zwarte kleur van MONO-panelen beter kunnen waarderen, het ziet er strakker uit en valt minder op wanneer de panelen op uw dak liggen.

14 MONO-panelen, Ouderker aan den Ijsel

Conclusie

De verschillen tussen beide type panelen zijn klein maar merkbaar. MONO-panelen bezitten betere prestaties en warmt coëfficiënt, hebben een langere levensduur en zien er in onze ogen mooier uit. In onze ogen wegen deze voordelen zwaarder dan het duurdere productieproces, daarom biedt Ecomy solar uitsluitend Monokristallijn zonnepanelen.

Klik hier om terug te keren naar de kennisbank.