De huidige status van de salderingsregeling in Nederland is dat het kabinet van plan is om deze regeling vanaf 2025 af te bouwen tot deze volledig is uitgefaseerd in 2031. De salderingsregeling stelt huishoudens en kleine bedrijven in staat om de elektriciteit die ze produceren en terugleveren aan het net weg te st
repen tegen hun eigen verbruik. In het afbouwplan wordt elk jaar het percentage dat gesaldeerd kan worden verlaagd, tot het in 2031 op 0% uitkomt.
Plan: stapsgewijs afbouwen salderingsregeling
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden.
Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031:
- 2023: 100%
- 2024: 100%
- 2025: 64%
- 2026: 64%
- 2027: 55%
- 2028: 46%
- 2029: 37%
- 2030: 28%
- 2031: 0%
Stand van zaken wetsvoorstel
De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen.
Investeren in zonnepanelen blijft aantrekkelijk
De overheid heeft aangegeven dat zelfs zonder de salderingsregeling het investeren in zonnepanelen aantrekkelijk blijft. De redenen hiervoor zijn dat zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter worden. Daarnaast wordt er een vergoeding beloofd voor de elektriciteit die niet gesaldeerd kan worden. Dit zal tot 2027 minimaal 80% van het leveringstarief zijn. Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat zonnepanelen zich binnen 7 jaar terugverdienen en gemiddeld 25 jaar meegaan.
Bovendien zal de afbouw van de salderingsregeling gepaard gaan met subsidies van 100 miljoen euro voor zonnepanelen in de huursector. om zo de uitrol van zonnepanelen te versnellen. Huishoudens kunnen tijdens en na de afbouw nog steeds voordeel halen uit de regeling door bijvoorbeeld meer elektriciteit te verbruiken tijdens de momenten dat er veel elektriciteit wordt opgewekt. Het is ook belangrijk op te merken dat voor de afbouw van de regeling de energieleveranciers op jaarbasis moeten salderen.
Verder is de salderingsregeling in 2004 geïntroduceerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Dit heeft geleid tot een snelle toename van het aantal zonnepanelen in Nederland. Hierdoor is de Nederlandse stroomvoorziening snel verduurzaamd. Echter, omdat de regeling veel geld kost voor energiebedrijven en indirect voor alle stroomklanten, is de afbouw ingezet.
Conclusie
Samenvattend is de salderingsregeling een tijdelijke stimulans geweest om de adoptie van zonne-energie te versnellen, maar met de dalende kosten en toenemende efficiëntie van zonnepanelen, samen met de minimale terugleververgoedingen, is het ook zonder deze regeling een rendabele investering. De geleidelijke afbouw van de salderingsregeling reflecteert het vertrouwen van de overheid dat de markt voor zonne-energie volwassen genoeg is om op eigen benen te staan.
Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het verduurzamen van uw woning of bedrijf? Zet vandaag nog de stap naar een groenere toekomst met Ecomy Solar. Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe u kunt besparen op uw energierekening terwijl u bijdraagt aan een beter milieu. Ons team van experts staat klaar om u te helpen met persoonlijk advies en topkwaliteit installaties, waar ook in Nederland.