Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, de zogenaamde omvormer is nodig om de opgewekte gelijkstroom van de panelen om te zetten naar wisselstroom. Er bestaan 3 soorten omvormers:

De serie geschakelde omvormer, de serie geschakelde omvormer met optimizers en de micro-omvormers. In dit artikel behandelen wij de kenmerken van deze omvormers.

Serie geschakelde omvormer

Een PV-systeem met een centrale serie geschakelde omvormer wordt ook wel een string omvormer genoemd. Wij bieden string omvormers aan van de merken Hosola en Solar- Edge. String omvormers zijn erg aantrekkelijk gezien de gunstige prijs, echter zijn er ook nadelen:

Monitoring

Het is niet mogelijk de prestaties van uw panelen individueel te monitoren via uw computer of telefoon.

rendementsverlies bij schaduw of vuil

De zwakste schakel bepaald het rendement. Wanneer schaduw of vuil op een paneel valt presteert dit paneel minder goed, doordat alle panelen serie geschakeld zijn zakt het rendement van alle panelen naar dat van de zwakste schakel. (Stel uzelf een eenbaansweg voor waar een tractor rijd die u niet kunt inhalen.)

String omvormers zijn aantrekkelijk in situaties waarbij de locatie van de panelen geen last heeft van schaduw, de locatie relatief goed te bereiken is en monitoring per paneel geen eis is.

Door optimizers toe te voegen aan het systeem worden veel nadelen oplgelost.

Optimizers

Optimizers zijn apparaten die onder elk paneel geplaatst worden, zij zorgen ervoor dat elk paneel slim zijn spanning kan reguleren. Door deze optimizers blijft het PV-systeem goed presteren wanneer er schaduw of vuil op één van de panelen zit. Tevens kunt u de prestaties van elk paneel aflezen via uw telefoon of computer.

Vele zonnepanelen aanbieders noemen een PV-systeem met optimizers een parallel geschakeld systeem, dit is echter NIET waar. Het systeem blijft een string (serie geschakeld) systeem, de optimizers zorgen er wel voor dat het systeem de zelfde kenmerken heeft als een parallel geschakeld systeem.

Bestaan er parallel geschakelde PV-systemen? Jazeker! PV-systemen met micro-omvormers zijn parallel geschakeld.

Micro omvormers

Bij het gebruik van micro-omvormers is een PV-systeem parallel geschakeld, wij bieden micro-omvormers van AP-Systems aan.

Micro-omvormers zijn individuele omvormers die onder ieder of meerdere panelen geplaatst worden, dit geeft vele voordelen:

Geen omvormer in huis

Er is geen centrale omvormer in huis meer nodig, de micro omvormers zitten immers onder de zonnepanelen.

Geen uitval bij schade paneel

Doordat alle panelen individueel werken en parallel geschakeld zijn blijven de zonnepanelen functioneren wanneer één paneel onverwachts defect raakt.

Schaduw of vuil? Geen probleem

Doordat alle panelen individueel geschakeld zijn heeft vuil of schaduw geen effect op andere panelen. Hierdoor zijn micro omvormers zeer geschikt te plaatsen op schaduwrijke plekken.

Hoog rendement

Micro omvormers hebben zeer weinig rendementsverlies, het rendement is hoger dan een systeem met optimizers.

Monitoring

Elk paneel is individueel te volgen via uw computer of telefoon.

Uitbreidingsmogelijkheden

Het is niet tot nauwelijks mogelijk een PV-systeem met een string omvormer uit te breiden, de omvormer moet namelijk afgestemd zijn op de het aantal panelen. Bij uitbreiding is er vaak een nieuwe omvormer nodig. Met micro-omvormers is dit NIET het geval en kunt u uw systeem zonder zorgen op een later moment uitbreiden wanneer u woonsituatie veranderd.

Garantie

De garanties die fabrikanten op micro-omvormers geven is een stuk langer dan string omvormers, wij geven maar liefst 20 jaar garantie op onze AP System omvormers.

Het nadeel van deze micro-omvormers is de prijs. Micro-omvormers zijn door hun complexiteit het duurste type omvormer.

Conclusie

String/micro-omvormers of optimizers, allemaal hebben ze voor-  én nadelen. Wanneer u voor het beste systeem wilt gaan zijn micro-omvormers de keuze. Is budget de bepalende factor raden wij een string omvormer aan. Wilt u de prestaties van uw panelen toch kunnen individueel kunnen bekijken is een string systeem met optimizers de beste keuze.

Wij zullen bij u aan tafel de verschillen tussen de omvormers graag nogmaals aan u uitleggen en u adviseren welk type het beste bij uw wensen past.

Klik HIER om terug te keren naar de kennisbank.