Als uw zonnepanelen niet meer naar behoren functioneren, kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Zonnepanelen zijn een investering in duurzame energie, en het is belangrijk dat ze betrouwbaar zijn. Gelukkig zijn er een aantal stappen die u zelf kunt ondernemen om te achterhalen waar het probleem ligt. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke oorzaken en oplossingen.

Stap 1: Controleer de zekeringen en schakelaars in de groepenkast

Voordat u naar de omvormer kijkt, is het een goed idee om eerst de groepenkast te controleren.

 1. Uitgeschakelde groep: Open de groepenkast en kijk of er een groep is uitgeschakeld. Dit kunt u herkennen aan een schakelaar die in een andere positie staat dan de rest.
 2. Herinschakelen: Als u een uitgeschakelde groep ziet, probeer deze dan weer in te schakelen. Als dit niet lukt, is er mogelijk een ernstiger probleem en adviseren we u contact met ons op te nemen.

Stap 2: Controleer de omvormer

Na het controleren van de groepenkast, is de volgende stap het inspecteren van de omvormer.

 1. Statuslampjes: Kijk of de statuslampjes op de omvormer branden. Als er geen lampjes branden, is de omvormer mogelijk de oorzaak van het probleem.
 2. Foutmeldingen:
  • No Grid: Als de omvormer “No Grid” aangeeft, betekent dit dat hij geen verbinding kan maken met het elektriciteitsnet. Dit probleem ligt vaak in de groepenkast of de PV-verdeler.
  • High DC Input: Deze foutmelding betekent dat de omvormer te veel gelijkstroom (DC) ontvangt, wat een veiligheidsrisico kan zijn.
  • Low DC Input: Deze melding geeft aan dat de omvormer te weinig gelijkstroom ontvangt, wat de efficiëntie van de installatie kan verminderen.

Wat is een PV-verdeler?

Een PV-verdeler is een speciaal soort verdeelkast die gebruikt wordt om een bestaande elektriciteitsgroep, zoals de wasmachinegroep, te delen met de zonnepanelen. Hierdoor hoeft er geen nieuwe groep te worden aangelegd, wat kosten en moeite bespaart.

Stap 3: Inspecteer de bekabeling

 1. Connectoren: Controleer of alle connectoren goed zijn aangesloten en of er geen schade is aan de kabels.
 2. Beschadiging: Kijk uit voor knaagdieren die de kabels zouden kunnen hebben beschadigd.

Stap 4: Weersomstandigheden

Als het een bewolkte dag is, of als de panelen bedekt zijn met sneeuw, vuil of bladeren, zal de opbrengst natuurlijk lager zijn. Zorg ervoor dat de panelen schoon en vrij van obstakels zijn.

Stap 5: Neem contact op met Ecomy Solar

Als de bovenstaande stappen het probleem niet hebben opgelost, is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Ons team van experts kan u verder helpen bij het opsporen en oplossen van het probleem.

Let op: Kosten voor een monteur

Indien er een monteur op locatie moet komen en blijkt dat het probleem niet bij onze installatie ligt – bijvoorbeeld omdat een groep is uitgeschakeld – zullen hiervoor kosten in rekening worden gebracht.

Conclusie

Problemen met zonnepanelen zijn vaak te wijten aan eenvoudige problemen die snel op te lossen zijn. Mocht het probleem echter aanhouden, staan wij van Ecomy Solar altijd voor u klaar om u te helpen uw installatie weer optimaal te laten functioneren.

Heeft u nog vragen of komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.