Zijn zonnepanelen nog rendabel in de huidige Markt?

Blogs

Gepubliceerd op 28 juni 2024

Met de recente veranderingen in terugleverboetes en verhoogde vaste kosten voor zonnepaneeleigenaren, is het belangrijk om de rendabiliteit van zonnepanelen opnieuw te evalueren. Dit artikel biedt een overzicht van de huidige situatie en tips om het meeste uit je investering te halen, met informatie van betrouwbare bronnen zoals de Consumentenbond en de Rijksoverheid.

Wat zijn terugleverboetes?

Terugleverboetes of terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor de stroom die zonnepaneeleigenaren terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze kosten variëren per energieleverancier en zijn meestal afhankelijk van de hoeveelheid stroom die wordt teruggeleverd. De reden achter deze kosten is dat het elektriciteitsnet overdag, wanneer de meeste zonne-energie wordt opgewekt, overbelast raakt, wat extra kosten met zich meebrengt voor beheer en balans van het net​.

Voorbeeld van terugleverkosten:

 • Bij Budget Energie beginnen de kosten bij €0,10 per dag voor 5-1000 kWh en kunnen oplopen tot €2,96 per dag voor meer dan 10.000 kWh per jaar​​.
 • Eneco berekent bijvoorbeeld €0,115 per kWh teruggeleverde stroom, afhankelijk van het contract en de hoeveelheid teruggeleverde stroom.

Wanneer betaal je terugleverboetes?

Je betaalt terugleverboetes als je meer stroom teruglevert aan het net dan je zelf verbruikt. Deze kosten worden niet in rekening gebracht als je de opgewekte stroom volledig zelf verbruikt. Door je verbruik aan te passen aan de momenten dat je zonnepanelen energie opwekken, kun je de teruglevering en daarmee de terugleverboetes minimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser tijdens zonnige uren, of het opladen van een elektrische auto op deze momenten.

Enexis en Verdubbelde Vastrechtkosten voor Zonnepaneeleigenaren

Recent nieuws suggereert dat Enexis van plan is de vastrechtkosten voor huishoudens met zonnepanelen te verdubbelen. Dit besluit komt voort uit de noodzaak om het elektriciteitsnet te versterken en de kosten eerlijker te verdelen onder gebruikers. Huishoudens met zonnepanelen, elektrische voertuigen (EV) laadpalen en warmtepompen zouden hierdoor meer moeten gaan betalen.

Enexis argumenteert dat deze huishoudens meer bijdragen aan de belasting van het elektriciteitsnet, vooral tijdens piekmomenten wanneer er veel stroom teruggeleverd wordt aan het net. Dit zorgt voor extra kosten voor beheer en balans van het net. De netbeheerder stelt voor dat het eerlijker zou zijn om deze kosten door te berekenen aan de huishoudens die ze veroorzaken

Echter, er is kritiek op deze plannen. Huishoudens met zonnepanelen helpen juist om het net te ontlasten door zelfvoorzienend te zijn en minder stroom af te nemen van het net. Daarnaast hebben netbeheerders, zoals Enexis, de afgelopen decennia onvoldoende geïnvesteerd in de verbetering van het stroomnet. Ondanks de duidelijke signalen dat de vraag naar elektriciteit zou stijgen, is er niet tijdig actie ondernomen. Nu wordt de rekening hiervoor bij de consument neergelegd, terwijl dit probleem twintig jaar geleden al voorzien had kunnen worden.

Rendabiliteit van Zonnepanelen

Terugverdientijd: De terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel tussen de 8 en 13 jaar, afhankelijk van factoren zoals initiële investeringskosten, onderhoud en elektriciteitsprijzen. Ondanks de invoering van terugleverboetes blijft de lange levensduur van zonnepanelen (gemiddeld 25 jaar) een sterk argument voor de investering. Na de terugverdientijd profiteer je nog jaren van gratis energie.

Tips om rendement te maximaliseren

 • 1

  Goede Installatie: Een correcte installatie is essentieel voor het rendement van zonnepanelen. Laat de installatie uitvoeren door een gecertificeerde professional om verlies aan efficiëntie door verkeerde plaatsing of aansluiting te voorkomen​.

 • 2

  Regelmatig Onderhoud: Jaarlijkse reiniging en goede ventilatie van de zonnepanelen helpen om hun efficiëntie te behouden. Zorg ervoor dat de zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd om oververhitting te voorkomen​.

 • 3

  Optimaliseer de Plaatsing: Hoewel een zuidelijke oriëntatie traditioneel wordt gezien als ideaal, kan een oost-west oriëntatie een betere verdeling van de energieopwekking over de dag bieden. Dit kan helpen om te voorzien in de ochtend- en avondvraag naar stroom, waardoor je meer van je eigen opgewekte energie kunt gebruiken en minder hoeft terug te leveren aan het net.

 • 4

  Subsidies en Regelingen: Maak gebruik van beschikbare subsidies en regelingen. Dit kan de initiële kosten verlagen en de terugverdientijd verkorten. Sinds 2023 is de BTW op zonnepanelen voor particulieren namelijk 0%​.

Conclusie

Hoewel de verdubbeling van de vastrechtkosten een financiële uitdaging vormt voor huishoudens met zonnepanelen en EV laadpalen, zijn er manieren om de impact te verminderen door optimaal gebruik te maken van de opgewekte energie. Het blijft belangrijk om te investeren in duurzame energiebronnen voor zowel economische als ecologische voordelen. Zonnepanelen blijven een rendabele investering op de lange termijn, ondanks de uitdagingen met terugleverboetes en verhoogde vaste kosten.

Daarnaast moeten we erkennen dat consumenten al jaren worden aangemoedigd om te verduurzamen. Nu Nederland hierin goed presteert, hebben grote bedrijven onvoldoende actie ondernomen om het elektriciteitsnet te verbeteren. Deze bedrijven willen nu niet opdraaien voor hun verantwoordelijkheid en leggen de rekening bij de eindgebruiker neer. Het was hun verantwoordelijkheid om jaren geleden al te beginnen met het verbeteren van de infrastructuur. Dit toont eens te meer aan hoe belangrijk het is dat bedrijven proactief handelen om toekomstige problemen te voorkomen.

Meer relevante informatie

Wij helpen je graag verder

Laat hieronder je gegevens achter.

Veelgestelde vragen

Zijn zonnepanelen rendabel?2024-05-01T13:30:08+00:00

Ja, zonnepanelen zijn op de lange termijn rendabel en een duurzaam alternatief voor het opwekken van energie. Zonne-energie is circulair en raakt nooit op. Door te investeren in zonne-energie draag je actief bij aan een duurzamere toekomst en het is beter voor je portemonnee.

Produceert Bauer Solar Tier 1 zonnepanelen?2024-05-01T13:30:20+00:00

De zonnepanelen van Bauer Solar GMBH behoren tot de Tier 1 en produceren zonnepanelen van de hoogste kwaliteit. Bauer geeft op de glas-glas panelen dan ook een product én vermogensgarantie tot 30 jaar.

Wat zijn Tier 1 zonnepanelen?2024-05-01T13:30:24+00:00

Tot de Tier 1 behoren alleen de top 2% beste zonnepaneelfabrikanten. Om tot deze top te behoren, wordt gekeken naar de kwaliteit, research, investeringen en development & innovatie.

Wat is het verschil tussen Glas-Glas zonnepanelen en Glas-Folie zonnepanelen?2024-05-01T13:30:30+00:00

Glas-Glas zonnepanelen hebben een hogere belastbaarheid dan de traditionele Glas-Folie zonnepanelen en zijn onbrandbaar. Hierdoor zijn de zonnepanelen beter beschermt tegen, sneeuw, hagel en andere weersomstandigheden.

Tussen glas-glas en glas-folie panelen verschilt de onderste laag: bij een glas-glas zonnepaneel is dit een laag (structuur)glas exact hetzelfde als de toplaag. Bij glas-folie zonnepanelen is dit anders, deze laag is een backsheet van folie. Dit kleine verschil in het productieproces zorgt er echter voor dat glas-glas panelen vele voordelen hebben ten opzichte van Glas-Folie panelen.

Wat is een zonnepaneel omvormer?2024-05-01T13:26:54+00:00

Een zonnepaneel omvormer is een apparaat dat de directe stroom (DC) van zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC), die gebruikt kan worden in een huis. De omvormer maakt het mogelijk om de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt gegenereerd, op een veilige manier te vervoeren naar uw huis en gebruiken in uw apparaten. Zonnepaneel omvormers komen in verschillende soorten en maten, afhankelijk van uw energiebehoefte.

Dit bericht delen

Dit artikel is geschreven door Pim